Monday, 21 April 2014

The Cheerleader Effect

Assalamuaikum rakyat jelata sekalian!

Minggu lepas Madam suruh cari tajuk untuk informative speech,tapi aku ni kering idea taktahu nak buat pasal apa.
Jadi,aku merayau ke sana ke mari,cari idea.Tiba-tiba..jeng jeng jeng!
aku jumpa satu istilah yang agak menarik iaitu; The cheerleader effect! (Tak ada kaitan dengan mana-mana pasukan sorak la uols)

Cheerleader effect (Kesan ketua pasukan sorak? eh) ni sebenarnya;
Istilah bagi fenomena dimana kita bila nampak sekumpulan manusia,tak kira lelaki  atau perempuan ataupun pondan (eh ewww) kelihatan begitu cantik dan menarik bila berada dalam kumpulan,tapi bila kita tengok diorang one-by-one,ohmygoddddd,diorang langsung tak cantik,malahan lebih hodoh dari shrek (amboi melampau).

For example:

gambar google.

Sekali imbas,semua gadis dalam gambar ni nampak cantik kan? tapi try engkorang perati muka diorang satu-persatu.Taklah cantik sangat ,biasa-biasa jewww kan? Wahaha. Lighting dalam gambar ni juga memainkan peranan juga sebenarnya.

kita suka Jessica uolss!
...ataupun bila engkorang tengok gambar artis korea, group KPOP contohnya..tak semua dalam kalangan mereka  tu cantik dan hensem  sebenarnya,tapi sebab mereka duduk dalam satu kumpulan,kesemua mereka nampak cantik dan hensem,dibantu oleh  plastic surgery.eh,isu sensitif ni. *lari*

gambar google lagi
Somehow,maybe it's true that the cheerleader effect doesnt work on everyone right?
Dah memang kehodohan seseorang begitu terserlah,walaupun dia duduk ditengah-tengah antara Rozita Che Wan dengan Nora Danish sekalipun,tetap nampak hodoh kan? hewhew

Dan bila ada sekumpulan manusia yang kekonon berlagak macam diva ke lalu depan korang, dan korang was just like,"wahh,cantiknya diorang.."
Percayalah bahawasanya itu hanyalah cheerleader effect semata-mata,dan sekumpulan manusia yang so-called "Diva" tu tak cantik sangat pun sebenarnya kalu kita perati one-by-one. Lol

Ramai yang cakap,cantik tu subjektif..tapi sejauh manakah maksud subjektif tu?
Bila ditanya,Heliza Helmi cantik ke tak,mesti ramai yang akan cakap Heliza tu cantik. So sejauh mana maksud subjektif tu? Setakat ni,aku nampak..yang putih,cantik kurus,mata besar, hidung mancung tu lah yang cantik. Then? mulut kata cantik tu subjektif,tapi hati? entah..

No comments: