Thursday, 25 August 2011

tips nak jadi pendiam~special utk anish~


haii..haii..haii..
haa..pada hari yg aman damai ni,aku bermurah hati nak kongsi tips dengan korang..
tips ape??
aku nk kongsi tips iaitu tips nak jadi pendiam..
entry ni aku buat khas utk kawan aku, anis ngan ain..*sbab anis prnah bercita-cita nak jadi pendiam mcam rohaiza..anis kata org pendiam tak banyak cakap..klu tak banyak cakap,,mestilah  tak banyak ketawa..klu tak banyak ketawa,ilnmu tak banyak yg keluar..klu ilmu tak keluar,,kita mesti jadi pandai..tak nak payah makan kismis tok guru..tak perlu minun jus tok guru..
p/s:anis berusaha mnjadi pndiam pada suatu ktika,tp dia ckap tak serupa bikin..
kalau dia diam,ak ngan ain ape lagi..soseh-soseh la..lucu kang??ad jgak mnusia mcam ni..
okeyy..
skarang ak nk bagi tips-tips nya..
first sekali,klu nk jadi pendiam,korang terutamanya anis mestilah berkawan dengan rohaiza ataupun sewaktu dengan nya..maksudnya berkawan dgan orang yg pendiam..
contoh prbualan dgan orang pendiam..
si x:eh,awak..cute la awk ni..dh lama sy kenal awk ni kali prtama sy tengok awk secute ni..
si y<pendiam>:emm..
si x:ehh,,cantiknye tulisan awk..mcam taip nga komputer jer..*cuba memulakan tjuk baru..
si y:sy taip nga komputer *krang jelas dan nada suara yg perlahan
si x:apa?? x dengar..kurang jelas..
si y:emm..
six:??
si y:emm..
s x:...
akhirnya si x jdi lebih pendiam dari si y..
haa...korang nmpak tak??
tips kedua ialah..
elakkan berbual dengan org yg banyak ckap..
org yg banyak cakap akn membesarkan prkara kecil dan menyebabkan korang terlupa niat korang nk jadi pendiam..
contoh:
si x:eh..semut
si z<banyak cakap>:ehh..semut ni macam kat rumah aku la..ak penah kena gigit tauuu..sakit..
si x:ye ke??
si z:btul la..pastu mak aku bagi ubat yg dia beli pada tahun lepas kt kedai tepi rumah aku..wrna
       ubat tu putihhh..
si x:ohh..ubat tu jenama xxxx ke??aku pn ade..
si z:btul ke kau ade jgak..mak ak kata,nenek ak pernah bagi ubat tu kt atok aku msa atuk ak
      kena gigit dengan nyamuk..
si x:nyamuk tu  besar ke kecik*semakin berminat
si z:ala macam nyamuk yg kite tgok dlam tv tu la..blaaa...blaaa..blaaa..
si x:blaaaa...blaaaa..

haaa..tengok!! perbualan berlarutan shingga si x terlupa  niatnya nk jadi pendiam..
sbab semut gatal punye pasal..
tips yg ketiga ialah penuhkn masa free korang dengan melakukn aktiviti yang tak melibatkan suara/mulut/lidah and so on..
isi masa korang dgan buat homework ke,,
klu korang takde kerja sangat..
korang pergi duduk sebelah si pendiam yg jdi role model korang..konon2 nye laa..
korang perhatikan tindak-tanduk dia..klu boleh smpai  dia naik myampah dengan korang..
tips yg kempat  mrupakn tips yg pling advance..
bukan sebab ape..tips keempat ni ialah kirangkan senyuman di raut wajah korang..tak kesah la  mcm mana wajah korang..
senyuman dan ketawa mnggambarkan anda seorang yg ceria/sunny/happy go lucky..
member korang yg talkactive akn mdah menegur korang utk memulakan conversation yg mensia-siakan..
try korang pikir masa korang tengah bad mood..
ade  orang tegur tak??
tak de kan..di saat itulah korang jd pendiam buat sementara waktu..
tp jngan la korang tak senyum langsung...nanti cepat tua..pastu mula la buat pembedahan plastik,tak pun botox spya nk jadi muda semula..
okeyy..setakat tu saja tips yg aku nak bagi..*spya tak bosan..
and kepada anis..
be yourself,someone else has already taken..*maakk oii,,tersilap ciplak ayat sya izz..terlajak perahu boleh diundur.terlajak taip dah tak boleh nk backspace..
tak pyah laa gatal-gatal nk tiru rohaiza..hahaha
ain juga..
kita dua tak perlu nk jadi pendiam..sbb klu kite diam,,sape lagi lg buat bising??
dunia akn jadi memboringkan klu ad ramai manusia ad cita2 macam anis..
*ehh..panjang nye..brapa patah perkataan ni??

No comments: